FAQ - gyakran ismételt kérdések

Kérdések - válaszok

Kérdés: Mi az autógáz?

Válasz: A bányászott szénhidrogénekből finomítás során, gyakorlatilag melléktermékként nyerik. A cseppfolyós motor hajtóanyag közel azonos összetételű a háztartási PB-gázzal. A háztartási PB-gázhoz képest az autógázban kevesebb szennyeződés lehet, kénhidrogént, vizet nem tartalmazhat. A propán és a bután aránya kb 40%-60%.

Kérdés: Mennyire biztonságos egy balesetben az autógáz?

Válasz: Nagyon. Sokkal inkább, mint a benzin vagy dízel. Ez egy gyakori félreértés, mivel a PB-gáz, rendkívül robbanásveszélyes. Csakhogy a speciális gáztartály sokkal nagyobb erőknek képes ellenállni, mint a rendes benzintartály, így hála a számos beépített biztonsági berendezésnek a gáz nem érintkezik a levegővel és ezáltal nem jöhet létre a robbanásképes elegy.

Kérdés: A motorra káros-e a gázüzem?

Válasz: Határozott nem. Az autógáz használata sokkal tisztább üzemet eredményez. A benzinnel ellentétben nem elporlasztott folyadék, hanem gáz formájában sokkal tökéletesebben keveredik a levegővel. Így a hidegindítás esetén sem mossa le az olajfilmet a henger faláról, ellentétben a cseppek formájában kicsapódó benzinnel, amely ráadásul az olajtérbe lejutva felhígítva azt, rontja annak kenőképességét.

Kérdés: Hogyan hat a teljesítményre a gázüzem?

Válasz: A teljesítményveszteség minőségi átalakítás után 1% - 3% körül mozog, ami a legtöbb ember számára egyáltalán nem észlelhető. Egyes rendszerek vesztesége akár 10% fölé is emelkedhet, tehát fontos a jó választás.

Kérdés: Mi történik az átalakítás folyamán?

Válasz: Egy második, független üzemanyagellátó rendszert szerelünk a gépkocsiba, saját üzemanyagtartállyal, amely jellemzően a pótkerék helyére kerül. A motortérbe kerül még néhány egység, illetve a müszerfalra az üzemmódkapcsoló. Általában egy munkanap alatt átalakítható a gépjármű.

Kérdés: Újra kell-e vizsgáztatni a járművet az átalakítás után?

Válasz: Ha sorozat-átalakítási engedéllyel szereltük a gépkocsit és legalább 30 napig érvényes műszaki vizsgával rendelkezik, akkor a Nemzeti Közlekedési Hatóság nevében kiállítjuk a ?Műszaki adatlap?-ot , melynek birtokában a területileg illetékes okmányiroda bevezeti a forgalmi engedélybe a jármű gázautó üzemmódját. Amennyiben nincs, vagy kevesebb mint 30 napig érvényes a műszaki vizsga, a soron következő időszaki műszaki vizsgán írják be a forgalmi engedélybe a kettős, benzin és gázautó üzemmódot. Ha egyedi átalakítási engedéllyel szereltünk, akkor minden esetben műszaki vizsgára kell vinni a gépkocsit.

 

TotalCar Autó

[origo] Autó

Autómenedzser